Ursula Le Guin

Ursula Le Guin är en författare med oerhörd bredd. Att definiera hennes författarskap är näst intill lika omöjligt som att definiera vissa av hennes böcker. Hennes texter rör sig ofta mellan modern skönlitteratur, fantasy och science fiction. Men även om hennes huvudfokus legat inom genren Fantasy och Science Fiction så har hon även författat barnböcker, skrivit poesi och essäer.

Debutverket var Exilplaneten. En bok som också kom att bli första delen i den så kallade Hain-sviten. Denna är en serie romaner som löst hänger ihop med varandra. Mer som fristående verk i en serie än just en bokserie.

Mest känd är hon förstås för sina böcker om Övärlden och trollkarlen Ged som genom historien växer upp och blir en mäktig trollkarl. Böckerna är tydligt influerade av Daoismen vilket främst märks genom de komplexa karaktärerna i berättelsen där ingen är helt igenom ond eller god. Serien börjar som en typisk sagoberättelse innan den i fjärde delen (av åtta) tar en annan form där könsroller börjar ifrågasättas och berättelsen går från barnboksliknande till litteratur för vuxna med många undertoner.

Det är kanske främst på grund av hennes bredd och sätt att skriva som Ursula Le Guin allmänt anses vara en av vår tids allra största författare.