Bjud in till en bokcirkel

Drömmer du om att starta en bokcirkel? Kul! Att hitta nya läsvänner som delar ens intresse för litteratur är både givande och trevligt. Det är inte särskilt svårt att komma igång. Fråga runt bland vänner och bekanta och bjud in till en första träff hos dig. Här hittar du de bästa tipsen.

Bjud på god mat och dryck

Det är vanligt att gå laget runt och ses hemma hos bokcirkelns deltagare och du som anordnar bokcirkeln bör arrangera den första träffen. Det kan vara en kravlös träff, men bjud gärna på något gott att äta och dricka så att ni kan sitta och prata länge. Du kan beställa Zinfandel och andra viner på Vinoteket och få dem levererade i tid till första träffen. Anpassa gärna dryckesvalet utifrån temat på boken ni läser. Zinfandel och andra rödvin passar till många bokgenrer, inte minst böcker skrivna av Nobelpristagare och andra tyngre romaner. För romantiska noveller kan du beställa mousserande vin eller ett gott rosé. Servera gärna med lättare tilltugg.

Välj den första boken och bestäm grundregler

Du som arrangör bör bestämma den första boken för att göra det enkelt. Under er första träff är det en bra idé att diskutera bokcirkelns grundregler. Försäkra er om att ni vill samma sak med bokcirkeln, så att det inte blir några missförstånd vid ett senare tillfälle.

Utnyttja ditt kontaktnät

För att hitta medlemmar till din bokcirkel kan du börja med att höra med nära och kära om de är intresserade av att delta. Du kan även leta efter medlemmar på nätet. Det är ofta kul att blanda olika åldrar, yrken och bakgrunder för att få olika åsikter och perspektiv i bokdiskussionerna.

Lycka till!