Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro är en japansk/engelsk författare som tilldelades nobelpriset i litteratur 2017 med motiveringen att han “i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Gemensamt för alla romaner och noveller författade av Ishiguro är ett lågmält berättande. Detta är typiskt oavsett vilken typ av roman det handlar om. Ishiguros författarskap sträcker sig nämligen över ett flertal olika kategorier av romaner. Mest känd är kanske den science fictionbetonade Never Let Me Go som finns både i bokform, inläst som talbok men även som film.</p>

Ishiguro har även gett sig på den klassiska deckaren i boken Vi som var föräldralösa och även ett mellanting mellan historisk roman, fantasy och sagoberättande i boken Begravd jätte. Ishiguros författarskap brukar kunna förknippas med tre olika teman. Nämligen minnet, tiden och livslögnen. Den som läst flera av hans verk kommer att upptäcka att dessa tre teman ständigt återkommer. I Begravd jätte i form av en total glömska vad gäller både minne, tid och den livslögn som bokens huvudpersoner lever under och i exempelvis Vi som var föräldralösa i form av en lång livslögn som bokens huvudperson levt under ända sedan barndomen.