Frank Herbert

Frank Herbert anses vara en av de viktigaste science fiction-författarna, men trots detta är det få som överhuvudtaget har hört talas om honom. Några har kanske hört talas om Dune-serien men för det mesta är det här en författare som, trots att han belönats med flera utmärkelser, fortfarande till stora delar är okänd för den stora allmänheten.

Frank Patrik Herbert föddes i Tacoma i USA år 1920. Redan som ung drogs han till litteraturen och fick sitt första arbete som journalist redan som 19-åring efter att han ljugit om sin ålder vid anställningen. Under andra världskriget tjänstgjorde han som jounalist i flottan innan han valde att studera några år på universitet. Han återvände dock till tjänsten som journalist. Den här gången på The Seattle Star.

Herberts första noveller publicerades i tidsskriften Astounding Science Fiction, samma tidsskrift som Scientologins grundare L. Ron Hubbard skrev för. Många av de noveller och böcker som Frank Herbert författat har aldrig kommit ut på svenska. Däremot finns det fortfarande tillgänliga på engelska och anses, allt jämnt, vara några av de bästa Science fiction-böcker som någonting skrivits.

Det var först 1961 som första boken om Arakis, kallad Dune, kom ut på engelska och det skulle dröja ända till 1985 innan den fick en svensk översättning. Efter denna första bok skrev Herbert ytterligare 5 böcker om ökenplaneten. Efter Herberts död 1986 togs serien över av sonen Brian Herbert.

Serien innehåller i dagsläget 20 böcker och jämförs ofta med Tolikens fantasyepos Sagan om Ringen. Brian Herbert har dessutom gett ut en biografi över sin far med titeln Dreamer of Dune. Av alla dessa böcker är det tyvärr bara två som någonsin översatts till svenska. Något som innebär att den som vill läsa hela serien behöver läsa den på ursprungsspråket, engelska.