Ge ljudböckerna en chans – satsa på teknisk kvalitet

I och med den stora ljudboks-boomen har nya faktorer börjat spela stor roll i hur vi upplever en bok. En dålig uppläsare eller dåliga hörlurar kan faktiskt sänka även erkänd kvalitetslitteratur till kiosknivå. Och tvärtom – en kioskdeckare kan höjas till oanade höjder, om den som läser lyckas fånga dig med sin röst.

Att satsa på en schysst Iphone med bra hörlurar är ett första steg till en god litteraturupplevelse. Den tekniska delen av kedjan är trots allt den enda du själv kan styra över. Glappande lurar och dålig uppkoppling och batteritid kan förstöra till och med en pärla som Albert Camus Främlingen. Du har alltså all anledning att uppdatera din teknikpark lite innan du kastar dig in i ljudböckernas värld. Framför allt om du känner dig lite skeptisk till ljudböcker, vilket många fortfarande gör.

Så påverkar inläsaren ljudbokens kvalitet

Du kan inte välja vem som läst in boken du vill läsa, men du skulle kunna välja vilken inläsare du vill lyssna på genom att välja en annan bok. De flesta röstskådespelare som anlitas för att läsa in skönlitteratur i dag är erfarna och kompetenta, men självklart är det en smaksak. På kommersiella sajter kommer du knappast råka ut för riktiga lågvattenmärken, till skillnad från hos de statligt finansierade talböckerna enligt SVT. Men vissa inläsare är trots allt mer populära än andra. Som tidningen Femina rapporterar är Katarina Ewerlöf till exempel “landets mest omtyckta röst”, det vill säga den inläsare som flest väljer att lyssna på.

Vilken inläsare som passar dina öron kan bara du själv avgöra. Det är svårt att hitta några objektiva bedömningskriterier, förutom rent tekniska saker som att inläsaren behöver tala tydligt. Vissa ljudboksläsare föredrar inläsare som förhåller sig neutralt till texten, medan andra gillar de som lever sig in och nästan skådespelar fram berättelsen. Huruvida olika karaktärer ska ges olika röster är en riktig vattendelare bland publiken. Vissa hatar det, andra älskar det. Stephen Fry hör till de inläsare som många upplever bäst klarar av att låta karaktärerna träda fram i olika röstdräkt, framför allt i hans stora paradnummer: de engelska inläsningarna av Harry Potter-serien.

Ge boken en chans till

Ett råd på din väg in i ljudboksdjungeln är att inte avfärda litteratur du upplever som “dålig” när du lyssnar. Om en bok inte fångar dig kan det vara fel på helt andra saker än själva texten – dina hörlurar, din telefon eller inläsaren. Det kan vara värt att ge en bok en chans till, i tryckt version. Lägg inte tio timmar av ditt liv på att lyssna på en dålig inläsning, klicka dig hellre vidare till en annan titel i ljudboksappen och leta efter boken du först försökt med på biblioteket i stället.