Berättelsen om Narnia

Berättelsen om Narnia är en ungdomsfantasy som många vid det här laget är väl bekanta med. Om inte från böckerna så från tv-serien under 90-talet eller filmerna skapade av Disney under tidigt 00-tal. Dessa har analyserats i omgångar utifrån olika perspektiv och ofta hamnat i rena religiösa diskussioner där lejonet Aslan förknippats med Jesus och hela berättelsen som en allegori över kristendom och mänskligheten i största allmänhet.

Faktum är dock att C.S Lewis var en djupt religiös man och det är därför är det inte omöjligt att dessa funderingar också kom att avspeglas i hans böcker. Första boken i serien, Häxan och Lejonet, kom ut 1950. Men även om det är den första boken som trycktes så är den, kronologiskt sett, den andra boken i berättelsen om Narnia.

Detta förhållande har förvirrat många läsare. Böckerna har nämligen inte publicerats i kronologisk ordning. Därför kommer vi lista böckerna i “rätt” ordning här och inom parantes hittar du sedan det årtal då boken publicerades.

1. Min morbror trollkarlen (1955)

2. Häxan och Lejonet (1950)

3. Hästen och hans pojke (1954)

4. Caspian, prins av Narnia (1951)

5. Kung Caspian och skeppet Gryningen (1952)

6. Silvertronen (1953)

7. Den sista striden (1956)

Handlingen

Handlingen i alla böckerna kretsar kring barnen som av någon anledning hamnar i Narnia där de blir viktiga kämpar i kampen mellan gott och ont. I alla böckerna återkommer lejonet Aslan som symbolen för det yttersta goda och hjälper, på olika sätt, barnen i historien. Ondskan varierar däremot i skepnad även om isdrottningen förekommer flera gånger. Det kan också handla om giriga och korrupta kungar och i en av böckerna är det ren ondska utan någon fysisk form som utgör hotet mot landet.

Film och tv

Häxan och lejonet har filmats flera gånger. Första gången var i slutet av 70-talet när boken spelades in som en tv-serie. Mellan 1988 och 1990 spelade BBC dessutom in Prins Caspian och skeppet Gryningen (och du läste rätt. Boken heter Kung Caspian men filmen döptes om till Prins Caspian förmodligen eftersom föregående bok, Caspian prins av Narnia, inte hade spelats in som film) och dessutom Silvertronen som är den näst sista boken i serien.

Disney har sedan dess kommit över rättigheterna till serien och än så länge har de spelat in sina egna varianter av Häxan och Lejonet, Caspian, prins av Narnia och Kung Caspian och skeppet Gryningen. 2013 bekräftades även att Silvertronen skulle bli en disneyfilm men hittills, år 2019, har den fortfarande inte sett dagens ljus.