Att lyssna på det skrivna ordet

Vi tillbringar allt mer tid framför datorn och man kan få intrycket av att bokläsandet borde minska i takt med att tiden vid datorn ökar. Så är emellertid inte fallet. Trots att vi följer serier på Netflix eller sitter timmar framför Youtube och tittar på bedårande katter eller folk som snubblar, ökar bokförsäljningen totalt sett. Det är framförallt försäljningen av digitala böcker som ökar, det vill säga e-böcker och ljudböcker där det är den senare som ökar mest. Allt fler upptäcker fördelarna med att lyssna på böcker i stället för att läsa dem.

Fördelar med att lyssna på ljudböcker

Att läsa en bok kräver total koncentration. Det är inte möjligt att vare sig städa eller köra bil när man ska läsa en bok. Med en ljudbok är det annorlunda. Även om människan inte kan göra två saker – som kräver full koncentration – samtidigt, är det fullt möjligt att till exempel diska eller klippa gräsmattan under tiden som man lyssnar på en ljudbok. För den som befinner sig i en fas i livet där det i princip aldrig blir tillräckligt lugnt för en god bok, som till exempel under småbarnsåren, är ljudboken en räddare i nöden.

Ljudböckerna gör det möjligt att konsumera böcker även under de faser av livet där tiden inte räcker till. Vi kan lyssna i bilen eller i bussen på vägen till arbetet. Den som vill vara både sportig och litterär kan ta med sig ljudboken till gymmet eller ut i joggingspåret. Det enda som behövs är en mobiltelefon och ett par lurar, därefter är det möjligt att försvinna in i bokens förtrollade, faktafyllda eller inspirerande värld.

Det är enkelt att lyssna på ljudböcker

En stor fördel med ljudböckerna är enkelheten. Använder man sig till exempel av Bokus play kan man lyssna på sina böcker oavsett var man befinner sig och vilken digital enhet som man har i sin hand. Det är möjligt att lyssna såväl via mobiltelefonen som via datorn och tjänsten kommer självfallet ihåg var i boken man befann sig även om man byter enhet. Med Bokus play får man dessutom tillgång till Bokus samtliga e-böcker, vilket innebär att man har tillgång till mer än tiotusen titlar.

För de flesta är ljudboken ett komplement

Det är få personer som väljer att endast lyssna på ljudböcker. För de flesta bokläsare är ljudboken ett komplement till det traditionella läsandet. Dessutom är upplevelsen annorlunda. Det är skillnad mellan att läsa och lyssna på en bok och de har sina respektive för- och nackdelar. Vissa böcker passar bättre som ljudböcker och andra böcker bör läsas i skrift. Vad som är väsentligt är att vi fortsätter att konsumera böcker, oavsett var i livet som vi för tillfället befinner oss.