Diana Gabaldon

Diana Gabaldon är en amerikansk författare mest känd för böckerna i Outlanderserien som nuförtiden också finns som tv-serie. Böckerna har sålts i flera miljoner exemplar och uppskattas av människor från hela världen.

Outlanderserien är svår att klassificera. Element av den beskrivs som science fiction eller fantasy medan andra föredrar att kalla den historisk roman eller möjligen som historisk romantik. Kanske är det onödigt att försöka sätta en etikett på böckerna precis som när det gäller författaren Ursula Le Guin som också har böcker som spänner över flera olika genrer.

I skrivande stund pågår Outlanderserien fortfarande och den 9:e delen i serien släpps i november 2019. Serien har även gett upphov till en spinnoff-serie som kallas Lord John och som följer soldaten Lord John Grey som kämpar för att hålla sin homosexualitet hemlig för omvärlden.

Även om Lord John är den längsta och mest välkända av spinnoff-serierna så har Gabaldon skrivit en lång rad av liknande romaner som knyter an till böckerna i Outlander-serien men som är skrivna från andra rollpersoners synvinkel. Detta innebär att antalet böcker i serien varierar beroende på huruvida spinnoff-böckerna ska räknas med eller inte.